ENHU HU
 
 
 

Liszt

 

A lisztből a csomagolás előtt rostálással távolítják el az idegen anyagokat.

A rendkívül kis szemcseméretű őrölt vagy darált liszt sűrűsége 560 és 720 kg/m3 között mozog. A lisztből a méreten felüli anyagokat általában 10-40 mes-számú rostákkal távolítják el. A liszt osztályozására leggyakrabban 30 mes nyílásméretű rostát használnak. Ezzel a rostamérettel a szintetikus anyagból készült rosták óránként körülbelül 4,8 tonna/m2 kapacitással képesek végrehajtani a kenyérliszt osztályozását. Rozsdamentes acélból készült vagy nagyobb nyílásméretű rostákkal ez a teljesítmény még tovább növelhető. A csökkent gluténtartalmú liszt esetében a kapacitás a fenti értéknél kisebb lesz.

Az élelmiszeripari szabványok betartása érdekében berendezések tervezésénél a higiénia elsődleges szempontként szerepel. A rosták speciális kialakítása biztosítja a finomszemcsés anyag tökéletes osztályozását, így nem maradnak vissza összeállít rögök a rostákon.

A speciális kialakítás az alábbi jellemzőket foglalja magában:
 

  • Keringő mozgás, mely az anyagot nem átkényszeríti, hanem átszitálja a rostán
  • Kíméletes működés, mely megakadályozza, hogy az idegen anyag kárt tegyen a rosta anyagában
  • Könnyen tisztítható kialakítás az egészségügyi követelmények teljesítése érdekében
  • Golyós rostatisztítás
  • Az összecsomósodást gátló konstrukció
  • Kis karbantartási igény